cut the crap & kickstart your life

9 december 2011

Minimaliseren: de ‘schade’ tot nu toe

Inmiddels alweer 2,5 maand niet geblogd hier. Dat betekent echter niet dat ik ben gestopt met minimaliseren. Integendeel: het is alleen maar erger geworden. Ik heb inmiddels een hekel gekregen aan het bezitten van spullen. Gelukkig geen probleem, want ook mijn vriend is aangestoken met het virus. Een update van wat ik sinds het begin van dit blog (3 juni 2010) heb gedaan op gebied van minimaliseren:

 • Een paperless office
  Al mijn administratie, to-do-lijsten, etc. staan in de cloud. Nieuwe papieren (de Belastingdienst leeft gelukkig nog in het verleden, stapels met papieren elke maand) scan ik in en gaan bij het oud papier. Het enige papier dat er nog ligt is administratie uit 2009 en daarvoor, omdat ik geen zin heb om dat nog allemaal in te scannen. Wel zit het per jaar in een papieren map met daarop met dikke stift geschreven in welk jaar het weg mag. Zo hoef ik niks meer te doorzoeken.
 • Alleen nog maar digitale boeken
  Ik ben sinds kort volledig overgestapt op mijn e-reader. Ja, eentje waarop je alleen maar kunt lezen. Is een boek alleen fysiek verkrijgbaar? Simpel: dan lees ik ‘m niet. Maakt de keuze ook weer makkelijker. Al mijn fysieke boeken heb ik verkocht of weggegeven. Mijn iPad heb ik weggedaan, omdat ik hem alleen nog gebruikte voor spelletjes, en af en toe een overleg (met notulen).
 • 100% vergadervrij (of zoveel mogelijk)
  Een enkele keer heb ik nog een agenda of notulen uit moeten printen. Maar nu ik vaarwel heb gezegd tegen het laatste project waarbij dat het geval was, is dat ook niet meer nodig. Ik hou alleen nog kort overleg met mensen, en dan vaak via Skype.
 • Streng afsprakenregime
  O.a. in mijn blogpost Minimaliseer afspraken in je agenda zijn handige tips te vinden. Maar ik ben nog verder gegaan. Ik heb nu ook een vaste dag in de week geblockt om aan de toekomst van mijn Collectief Regelhelden te werken. Plus vrijdag als vaste dag zonder afspraken, waarop ik daadwerkelijk werk doe. Dan blijven er nog 3 dagen over, waarvan ik op maximaal 2 dagen afspraken maak. De derde dag block ik. Mijn tijd voor afspraken is dan ook een stuk kostbaarder geworden en ik ga niet meer met iedereen ‘gezellig’ ‘even’ een kop koffie drinken. Ik maak veel bewustere keuzes.
 • Al een jaar geen tv-abonnement
  En ik mis niks! Ik kijk nog wel (gedownloade) tv-series en films, maar alleen als ik ze echt leuk vind. Niks geen zappen of irritante reclames tussendoor.
 • Al bijna een jaar geen douchegel
  Lees mijn blogpost hierover. Ik mis nog altijd niks. Qua tandpasta en shampoo heb ik amper voorraad. Ik koop pas één nieuwe als de huidige fles/tube bijna op is. Met wasmiddel laten we ons (als mensen) ook gek maken door alle tv-reclames en marketing. We (mijn vriend en ik) maken nu nog het wasmiddel voor zwarte en voor witte was op, daarna wordt alles gewassen met het wasmiddel voor kleur. Eén fles nog maar nodig dus. Om die reden hebben we ook geen badkamerkast meer, alleen een plankje, en daar past alles op. Over was gesproken: ik gebruik dezelfde handdoek enkele dagen achter elkaar. Hij wordt alleen een beetje nat bij het drogen, is het echt nodig om ‘m dan te wassen? Scheelt veel was. Overigens gebeurt dat allemaal op 30 graden.
 • Minder meubels
  Er blijft steeds minder over. Inmiddels heb ik mijn vriend zo ver dat de eettafel en eetstoelen weg mogen. Gebruiken we niet en stoelen zitten voor geen meter. Weg ermee. Ook allerlei extra kastjes zijn weg. Zelfs onze grote Ikea Expedit kast met 25 vakjes kan bijna weg, zo weinig staat er nog in.
 • Een eenvoudige garderobe
  Als een shirt, broek of jasje lekker zit, koop ik ‘m in verschillende kleuren. Scheelt weer keuzes maken. Ik heb nog amper iets met print, en om het niet saai te laten worden wissel ik af met (enkele) kettingen en andere stoffen.
 • Eén dag per week offline
  Dit doe ik nu sinds enkele weken op zaterdag en het is heerlijk. Afgelopen zaterdag had ik werk om in te halen, was ik dus niet offline en daar heb ik nu nog steeds last van. Ik voel me gestresst, druk en kan mijn gedachten niet uit zetten. Won’t happen again dus.
 • Minder iPhone-gebruik
  Ik check zelden mijn e-mail, Twitter of Facebook op mijn telefoon. Af en toe Instagram en nu.nl, maar dat is het ook wel. Als ik sta te wachten of in de trein zit, laat ik ‘m steeds vaker in mijn tas zitten, mijn hersens hebben die downtime soms hard nodig. FYI: een mp3-speler heb ik niet, nooit gehad ook, en de functie gebruik ik ook niet op mijn telefoon.
 • Een maximum bij social media
  Op dit moment volg ik 65 mensen op Twitter, nog altijd volgens mijn eigen regels/richtlijnen van maximaal 100 mensen. Ook hier mis ik niks.
 • Geen abonnementen meer
  Ik heb alle abonnementen op tijdschriften e.d. stopgezet. Als ik een tijdschrift wil lezen, koop ik het in de winkel. Als ik ze heb gelezen, gooi ik ze niet weg, maar geef ik ze weg aan mensen die ze heel graag willen lezen (op voorwaarde dat ook zij alles weer doorgeven). Ook mijn lidmaatschap bij de Dierenbescherming heb ik opgezegd na 10 jaar.
 • Een kwartvolle vriezer, koelkast en voorraadkast
  Geen bulkinkopen, maar 2 of 3 keer per week naar de supermarkt, waar ik alleen koop wat ik nodig heb. Ik gooi nu nog maar zelden iets weg, omdat het bijvoorbeeld over datum is.
 • We hebben een schoonmaakster
  Soms stofzuigde ik 3 weken niet, gewoon omdat ik geen zin had. Nu hebben we een schoonmaakster die 1 keer per week langs komt. Ja, dat kost wat, maar het is het geld helemaal waard. Daarnaast komt zij maar net (of net niet) rond, dus het extra geld is voor haar ontzettend welkom.
 • We delen onze auto
  95% (misschien wel 99%?) van de week staat onze auto te staan, ongebruikt. We gebruiken voornamelijk het ov. Wat mij betreft mag de auto weg, maar m’n vriend wil de auto graag nog houden. We proberen daarom nu uit of we de auto (betaald) kunnen verhuren op SnappCar (meer van dit soort initiatieven graag!).

Oftewel: we zijn ‘aardig’ op weg. Grappig om te delen is dat mensen zich verontschuldigen voor al hun spullen als ik bij ze op bezoek kom. Mooier dat veel mensen ook zijn begonnen met minimaliseren en vertellen dat ze het heerlijk vinden.

Wat doe jij tot nu toe op het gebied van minimaliseren? En wat staat op de planning voor de komende tijd?

 

Yes, dat was duidelijke taal. Wil je meer in-your-face-inzichten?
Ik stuur je wekelijks een overzicht met alle blogposts.


 

Wil je meer blogposts lezen zoals deze?

Loading...

 

Patty Golsteijn

Patty Golsteijn. 29. Minimalist. Woont in New York. Bekend van Margriet, Cosmopolitan, Psychologie Magazine, NRC Weekend, Fabulous Mama en lifehacking.nl