cut the crap & kickstart your life

1 mei 2012

Hoe je in alle rust tóch je mailbox leeg krijgt (en houdt!)

Het laatste afgelopen jaar was voor mij chaotisch, haastig en vol stress. Nu ik het licht weer heb gezien begint overzicht en rust weer in zicht te komen.

De meest zichtbare manier waarop je ziet dat ik geen tijd meer neem om tot rust te komen is een vol bureau en/of een volle mailbox. De afgelopen tijd was het normaal dat e-mails van 2 weken oud in mijn mailbox stonden. Ik ben er geen fan van. Hoe meer je laat liggen, hoe meer het opstapelt, hoe meer stress het veroorzaakt. Een downward spiral dus waar je alleen uit komt door actie te ondernemen en flink te ruimen in je slechte gewoontes.

Nog altijd hou ik me qua mail aan mijn regime met 5 mogelijke stappen per e-mail:

  1. Verwijderen
  2. Archiveren
  3. Verplaatsen naar de map Wachten
  4. Verplaatsen naar de map Actie
  5. Direct actie ondernemen als het binnen 2 minuten kan

En de belangrijkste die ik weer heb opgepakt en zorgt voor een heleboel rust: alleen je mail verwerken als je er op dat moment de tijd voor hebt en de ruimte (in je hoofd) om er goed voor te gaan zitten. Ik beantwoord dus geen mail via mijn telefoon en steeds minder vaak ‘even tussendoor’.

Die tijd ‘even tussendoor’ kun je beter spenderen aan ‘even niks doen’ en even in je opnemen waar je op dat moment bent: hoe is de sfeer? Hoe zit je? Ben je gespannen of ontspannen? Heb je honger? (Als ik druk bezig ben vergeet ik nog weleens te eten.) Stilstaan en je zintuigen gebruiken dus.

Verder worden mijn mails korter en korter. Met minder woorden kom je ook prima vooruit. Als je maar helder bent in wat je wilt of vraagt en wat de volgende stap moet zijn.

Als laatste een mooi inzicht van Ari Meisel (wiens workshop over productiviteit ik vorige week volgde). “Je mailbox is er niet voor anderen om jou lastig te vallen. Je mailbox is jouw manier en middel om te connecten met de wereld om je heen.” Die moet bij mij ook nog even inzinken, maar wat een omslag in denken als je daar bent.

En stiekem nog een allerlaatste weggevertje: Coping with email overload.

Het is allemaal niet heel moeilijk, maar begin eens (opnieuw) met die eerste stap!

 

Yes, dat was duidelijke taal. Wil je meer in-your-face-inzichten?
Ik stuur je wekelijks een overzicht met alle blogposts.


 

Wil je meer blogposts lezen zoals deze?

Loading...

 

Patty Golsteijn

Patty Golsteijn. 29. Minimalist. Woont in New York. Bekend van Margriet, Cosmopolitan, Psychologie Magazine, NRC Weekend, Fabulous Mama en lifehacking.nl