minimalswitch.nl

Voor de kleine keuzes in het leven

Werk

De overstap naar een duurzame werkplek

opbouwspots zwart

Duurzaamheid is een woord wat we steeds vaker tegenkomen. Mensen gaan duurzaam op vakantie, zorgen ervoor dat hun woning duurzamer wordt en willen werken op een duurzame werkplek. De reden hiervoor is dat iedereen wil bijdragen aan een goede leefomgeving en dit ook zeker mogelijk is wanneer iedereen een steentje bijdraagt. In deze tekst gaan we kijken naar een aantal tips om over te stappen naar een duurzame werkplek.

Duurzame werkplek

Een duurzame werkplek is dus een werkplek waar duurzaamheid ontzettend belangrijk is. Op deze werkplek worden verschillende maatregelen getroffen zodat iedereen op een zo duurzaam mogelijke manier te werk gaat. Dit begint bijvoorbeeld al bij afval. Het scheiden van afval is een ontzettend belangrijke manier om duurzaam te zijn. Door gemakzucht wil het nog wel eens zijn dat iedereen afval in een prullenbak gooit, maar om dat tegen te gaan kan een werkgever er bijvoorbeeld voor kiezen om recycle mogelijkheden toe te voegen op het kantoor. Je kan hierdoor werknemers verplichten om afval te recyclen en daardoor duurzaam bezig te zijn. Het is zelfs zo dat dit invloed kan hebben op de recycle mogelijkheden die de werknemers thuis hebben.

Papier

Nog een grote bron waar duurzaamheid op kan scoren is het papier. Er wordt veelvoudig nog onnodig geprint. Veelal zijn er mogelijkheden om dossiers digitaal op te slaan, maar niet alle werkgevers zorgen voor een digitale mogelijkheid. Wanneer alles uitgeprint moet worden is dat natuurlijk absoluut niet duurzaam. Zorgen voor digitale dossiers zorgt er voor dat er bijna niets meer uitgeprint hoeft te worden. Tegenwoordig zien we ook vaak een boodschap onderaan mails staan. Hierin wordt gezegd: Graag alleen printen wanneer het nodig is. Ook boodschappen als deze kunnen er voor zorgen dat iemand niet klakkeloos print, maar juist iets op slaat.

Apparaten afsluiten

Vaak laten werknemers de computers gewoon aan staan wanneer zij naar huis gaan. Dat zorgt er voor dat de stroomtoevoer de hele nacht aanwezig moet blijven. Dat kost ontzettend veel stroom. Werknemers kunnen namelijk ook gewoon hun computer afsluiten wanneer de werkdag er op zit. Op die manier is dit een vrij makkelijke duurzame oplossing die energiebesparend kan zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor computers, maar ook voor printers, kopieerapparaten en koffieapparaten. Ondanks dat het vervelend kan zijn als je moet wachten voor het apparaat is opgestart, is het wel een makkelijke manier voor een werkgever om een duurzame werkplek te creƫren.

Verlichting

Er kan een hoop duurzaamheid gescoord worden uit soorten verlichting. Opbouwspots in het zwart gemaakt van led zorgen voor een nette verlichting en zijn ook nog eens duurzaam. Opbouwspots van zwart zijn een stuk duurzamer dan andere soorten verlichting.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén