minimalswitch.nl

Voor de kleine keuzes in het leven

Werk

Onverwachte kosten voor je wagenpark? Liever niet!

onverwachte kosten wagenpark

Als ondernemer kom je regelmatig met kosten te zitten. Kosten die je gebudgetteerd hebt. En kosten die als een donderslag bij heldere hemel zorgen voor een slapeloze nacht, omdat je geen idee hebt hoe je deze uitdaging op gaat pakken. Vooral bij bedrijven met een wagenpark is het een vervelend verhaal, omdat kosten aan de auto op elk mogelijk moment voorbij kunnen komen. Om je verder te helpen, heb ik een aantal handige tips op een rij gezet om hoge kosten te voorkomen.

Zorg voor gedegen onderhoud aan het wagenpark

Onverwachte kosten aan het wagenpark voorkom je vooral door goed onderhoud. En dat heeft verschillende redenen. Allereerst zal een auto die regelmatig goed schoongemaakt en onderhouden wordt, niet zoveel onverwachte kosten met zich meebrengen. Is het oliepeil altijd in orde en is de koelvloeistof bijgevuld voordat de nieuwe maand aanbreekt? Dan is schade aan de motor minder waarschijnlijk.
Daarnaast wordt schade eerder opgemerkt wanneer de auto’s goed onderhouden worden. Hoe eerder schade opgemerkt wordt, hoe lager de kosten uitvallen bij reparaties.

Check de banden en zorg voor een systeem

Veel ongelukken gebeuren omdat er te weinig aandacht besteed wordt aan de banden. Een professioneel wagenpark maakt géén gebruik van vierseizoenenbanden, wisselt op tijd tussen zomer- en winterbanden en controleert regelmatig het profiel op de banden. Heb je hier zelf geen tijd voor? Kijk dan eens of een lokale garage dit van je over kan nemen.

Informeer mensen voordat ze achter het stuur gaan zitten

Heb je veel verschillende bedrijfswagens in je wagenpark en meerdere monteurs die in de auto’s moeten kunnen rijden? Houd er dan rekening mee dat niet iedereen gewend is aan de indeling van een Peugeot, Volkswagen of Isuzu. Het is even wennen. En soms is het verstandig om gewoon vooraf te informeren over de ‘moeilijkheden’ van een bepaalde auto, zodat het rijden een stuk makkelijker wordt.

Laat mensen hun eigen puinzooi opruimen

Sinds we hier ingevoerd hebben dat elke monteur zijn eigen rotzooi op moet ruimen, omdat hij anders een minpunt krijgt (en tien minpunten is een dag auto’s wassen), hebben we veel minder onderhoud aan het interieur en ruiken de auto’s een stuk beter. Al heeft dit ook te maken met de laatste tip hieronder.

Schrappen in de onverwachte kosten

Zijn die onverwachte kosten alsnog een enorm struikelblok voor jouw bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je in de opstartfase zit en geen budget hebt voor zulke tegenvallers? Dan is een shortlease auto een betere keuze. Je weet namelijk exact wat je per maand betaalt en de onverwachte kosten worden gedekt door de leasemaatschappij. Zo wordt het net even iets makkelijker om een bedrijf op te bouwen met een modern en goedonderhouden wagenpark.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén