minimalswitch.nl

Voor de kleine keuzes in het leven

Werk

Systeemcamera: een makkelijke keuze

De keuze in camera’s is tegenwoordig enorm. Zo hoor je nu ook al veel over de systeemcamera. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom zou je daarvoor kiezen? Dat lees je hier.

 

Spiegelreflexcamera

 

Voor de systeemcamera was er de spiegelreflexcamera. Die was er zelfs al in de 19e eeuw. In 1861 vroeg de fotograaf Thomas Sutton octrooi aan voor dit principe. Maar de eerste spiegelreflexcamera verscheen pas in 1936 op de markt. Een spiegelreflexcamera, de naam zegt het al, heeft een uitklapbare spiegel die ervoor zorgt dat de fotograaf in de zoeker precies hetzelfde beeld kan krijgen als het negatief. Zo is het mogelijk de camera optimaal te richten en in te stellen. Maar door die spiegel zijn deze camera’s vaak zwaar en daarom werd er iets anders bedacht.

 

Systeemcamera: jonger en kleiner

 

De systeemcamera heeft lang niet zo’n geschiedenis als de spiegelreflexcamera, maar in die korte tijd dat deze camera’s bestaan hebben ze een enorme vlucht gemaakt. Voor het bepalen van de compositie moet je bij systeemcamera’s gebruikmaken van het scherm op de achterkant van de behuizing of van een elektronische zoeker. Die vervangen de spiegel. Omdat de spiegel ontbreekt is een systeemcamera veel lichter en dus makkelijker mee te nemen.

 

Objectieven wisselen

 

Zoals waarschijnlijk bekend kun je bij een spiegelreflexcamera een eindeloze hoeveelheid objectieven of lenzen kopen. Dit is het grote voordeel van deze camera’s. Dat is natuurlijk vooral heel fijn voor gevorderde fotografen die veel willen met hun camera. Maar de systeemcamera maakt op dat gebied echt een inhaalslag. Ook voor deze camera zijn steeds meer objectieven krijgen en dat maakt hem ook veelzijdiger. Eigenlijk gaat dit zogenaamde nadeel al nauwelijks meer op al is het wel zo dat in vergelijking met spiegelreflexcamera’s je minder keuze in lenzen hebt.

Hoge kwaliteit

Als je foto’s wilt maken met een lichte camera van hoge kwaliteit dan is een systeemcamera echt iets voor jou. Hij heeft veel functies en je kunt er dus alle kanten mee op. En omdat hij zo compact is neem je hem lekker makkelijk mee op uitstapjes.  Een systeemcamera is dus zeker een goede keuze voor een fotograaf.

 

 

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén